ClicXoft programok

Keresés

A tartalomhoz

Számlakészítés

Termékek

Technikai jellemzők

A program Microsoft Visual Studio fejlesztő rendszerében, C# programnyelven készült, Microsoft MS SQL adatbázis-kezelőt használ - kliens-szerver rendszerű. Szükséges futtatókörnyezet a Microsoft .NET keretrendszer 4.0-ás változata (minimumkövetelmény). Fő technikai jellemzők: • A programot egyidejűleg használni képes felhasználók, munkatársak száma nincs korlátozva - azonban több egyidejű felhasználó nagyobb teljesítményű kiszolgáló számítógépet igényel.
 • Lehetőség van az adatbázisokhoz való hozzáférésre nemcsak helyi hálózatban, hanem interneten keresztül is. Az adatbázis a szerver IP címe / szerver neve alapján közvetlenül, vagy magasabb biztonsági követelmények esetén VPN kapcsolaton keresztül érthető el. Ez különösen hasznos abban az esetben, ha külső (kiszállásos) munkavégzés történik, és a munkavégző rendelkezik hordozható számítógéppel (notebook). Ekkor internetkapcsolat megléte esetén a munkavégzés aktuális helyén is el tudja érni az adatokat, folytatni tudja ezekkel végzett munkáját.
 • A szoftver egyszerre több céget, szervezetet vagy ügyet képes egyidejűleg kezelni - az egyes cégek, szervezetek vagy ügyek külön adatbázisban kapnak helyet ilyen esetben. Az aktuális cég vagy szervezet adatait tartalmazó adatbázist a program indításakor kell kiválasztani, és bármikor át lehet lépni egyik cégből, szervezetből vagy ügyből a másikba.
 • A program, amennyiben szükséges, egyszerre több példányban is futtatható egy adott hálózaton belül, vagy egy adott számítógépen. Ilyen eset lehet több cég, szervezet vagy ügy egyidejű kezelése. Ekkor az egymástól függetlenül működő program-példányok dolgozhatnak ugyanabba az adatbázisba is. Így egyszerre több munkatárs dolgozhat az adatokkal egyszerre, vagy egy felhasználó egyszerre több adatkörrel végezhet munkát.
 • A program telepíthető és hordozható változatban is elérhető- használható. A hordozhatóság lehetővé teszi a program felhasználási cél szerint beállított változatának könnyű kihelyezését a munkatársak számítógépeire.
 • A program felhasználói szintű jogosultsággal futtatható. (Windows User Account Control jogosultságellenőrzés).


Részletes összefoglaló a hardverkövetelményekről és útmutatók egygépes és hálózati telepítésről a Letöltések menüből érhető el.

A program működése

A programban számlatömbök hozhatók létre, az egyes számlák ezeken belül hozhatók létre, és találhatók meg. Egy számlatömb meghatározza, hogy az ahhoz kapcsolódó számla:

 • az áfatörvényt szerinti mely tevékenységre vonatkozik,
 • választható, hogy az adóalap, ÁFA, tételérték kerekítésre kerüljön,
 • kapcsolódik-e hozzá raktár, és kell-e automatikus készletcsökkentés,
 • milyen formátumban legyenek kinyomtatva,
 • mely bankszámlaszámok tartoznak hozzá.


Számlázás

Minden számlatömb esetében az elkészített számlát nyomtatás nélkül is rögzíteni lehet. Ekkor a számla
még nem kap bizonylatszámot (számlaszámot), és az előkészített számlák közé kerül. Az előkészített számlák a későbbiekben tetszőlegesen módosíthatók, majd bármikor kinyomtathatók, és ezzel véglegesíthetők. A véglegesítés eredményeként kap számlaszámot, kinyomtatásra kész állapotba kerül, módosítása továbbiakban szükségszerűen nem lehetséges.

A program a kinyomtatott számla képét pdf formátumban eltárolja az adott számlához, és a kereső ablakban bármikor képernyőn megtekinthető, vagy belőle számlamásolat nyomtatható. A programban az előkészített és véglegesített számlák adatai kereshetők ebben a formában.

Tévesen elkészített véglegesített számla sztornírozása a program segítségével automatikusan elvégezhető. Ekkor a program létrehozza a sztornó számlát, kinyomtatja, és a két számla közötti kapcsolatot (sztirnírozó-sztornírozott) bejegyzi a számlákhoz.

Raktározási szoftverrel létrehozott kapcsolat esetében egy termék-kereső mezőben kikereshető a számlázandó termék (áru, szolgáltatás), és a program átemeli a nevét, ÁFA kulcsát, egységárát a számlatételek közé. A keresőmezőben nemcsak név, hanem azonosító szerint is lehet keresni. Vonalkód-olvasó használata támogatott. Ha a termék teljes azonosítóját megadjuk pl. vonalkód olvasóval leolvasva, akkor a leolvasást követően automatikus számlatételt hoz létre (mennyiség megadás nélkül a mennyiséget 1-nek generálja). A számlatömb definiálásánál készletkezelést beállítva a számla nyomtatásával egyidőben a program a leszámlázott termékeket kiveszi a raktárkészletből, azaz automatikus készletkezelési funkciót is biztosít. Ez a számlázási tulajdonság lehetővé teszi a kiskereskedelmi (bolti) alkalmazást.

Készletkezelés

A készletnyilvántartáshoz a programban

 • termék törzsadat rögzíthető (áru, szolgáltatás),
 • fizikai termékek azonosítottként definiálhatók, azonosító kapcsolható hozzájuk (ekkor mind bevételezéskor, mind kiadáskor a program megköveteli az azonosító megadását),
 • több raktár definiálható.
 • raktárbizonylat / szállítólevél nyomtatható,
 • bizonylat alapján egyszerűsített gyártási folyamat (pl. számítógép összeszerelés) menedzselésére is van lehetőség.


A raktári árumozgás adataiból képernyőn, táblázatos formában, és nyomtatva, lista formájában

 • raktárankénti aktuális leltár,
 • az egyes termékek mozgáskartonja


kérhető le.

Külön lekérdezési lehetőség van azonosító alapján az azonosított termék életútjának követésére.

Képernyő- és nyomtatási képek

Főmenü (induló kép)

Számlatömb

Számlakészítés adatbeviteli ablak

Számlakép

Raktármozgás adatbeviteli ablak


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe